13 oktober 2012

Lågenergifönster...

Ja, vad ska man säga när man inte ser ut ur alla fönster i sitt hus klockan halv tio på förmiddagen? Att fönster släpper ut alldeles för mycket energi, det är vi alla medvetna om. Hur vi ska hindra det är vi alla också medvetna om. Men till vilket pris?

Har detta med utvändig kondens fått mig att ångra mitt val? Nej, det har det inte. Men man bör vara medveten om att detta är, eller kan bli ett större eller mindre problem. Hade jag haft kondens jämt, och på alla fönster, ja då hade det varit en annan sak. Och oftast försvinner ju kondensen eller frosten betydligt tidigare än så här. Men det finns också dagar då jag haft kondensen fram till klockan två på eftermiddagen.

Det finns givetvis lösningar på det här problemet. Utskjutande kepsar ovan fönstren, och det är en mycket bra lösning, men jag hade inte planerat in det i husets estetik likt exempelvis Erik i Trosa, där det är väldigt snyggt. Om jag sätter keps på fönstren, det terstår att se. Inga just nu i alla fall.

Några sista bilder innan morgondagens föreläsning med Bengt Adolfi och Erik Hedenstedt i Trosa kvarn. Visar egentligen bara på "förhållandet" mellan solfångarna och huset. Jag ör ju till dem som tycker solfångare är snyggt, nästan oavsett var de sitter. På huset, eller på ställning. Man ser smart ut, för att man ÄR smart.

Innan föreläsningen, den 4 oktober närmare bestämt så kollade jag av min totala elförbrukning sen den 1:a november 2011 till den 4:e oktober 2012, inte ett helt kalenderår med andra ord. Dessutom flyttade jag inte in i huset förrän i slutet av november 2011. Oavsett så har jag under dessa 11 månader förbrukat 1822 kW el. Inget som förvånat mig då jag regelbundet sett elräkningarna. Däremot fick jag en skön chock då jag fick första andra elräkningen efter inflytt, den för januari 2012 som var på 122 kW. Jag vet inte vad jag väntat mig, men inte 122 kW i alla fall.

Med andra ord så betalar jag ungefär 2000 kronor för elen detta år, och 3000 kronor för distributionen av den... Sol och vindel från Telge energi dessutom. För vem vill ha smutsig el från kolkraftverk? Kärnkraften har jag inte riktigt tagit ställning till ännu, bortsett från att min magkänsla säger att något är fel när avfallet ger cancer och används att bygga vapen som kan klyva jordklotet i tu...

Oavsett så är solfångare en riktigt bra grej som borde vara obligatorisk i all nyprojektering. Det mjuka värdet av att varje gång man vrider på kranen för varmt vatten under sen vårt till tidig höst veta att detta, det är solen. Den känslan är superfin! Allra häftigast är kickarna då man slutat värma huset för säsongen...

Dessa nedrävda tilluftskanaler är självklart en bidragande orsak till den lägre energiförbrukningen, även om det egentligen är energi från biobräsnle vi talar om. Jag mätte i vintras, förvisso under den varma delen då det var nollgradigt ute. Då fick jag in 10-12°C genom kanalerna. Det kändes fint. Nu måste jag erkänna att mätningen inte var vetenskaplig, utan mättes med min digitala stektermometer, men ändå, jag är övertygad om nyttan med värmeväxlingens eminens via markkanaler.

Inomhus är insläppet placerat så att jag rent praktiskt skulle kunna växla ännu mer genom att fästa ett spirorör vid mynningen och växla den vid taket samlade värmen också. Men just nu nöjer jag mig så här. Dessutom har jag 0,5-1°C kallare på övre plan då jag inte har någon värmeditribution där. Ett litet test det med.

Jag har kunnat ha dessa mynningar på det här videt då min tomt är anlagd i två plan, i annat fall anlägger man en stenkista. Då det regnar kraftigt, ja då hör jag droppslagen in, och skulle det störa mig så får jag arrangera ett litet tak över röravsluten. Men... det stör inte, utan är tvärtom lite mysigt. Bortsett från att jag föedrar solsken på det hela då Smile

Detta var något arkitekten Christer varnade mig för. En för hög altan som gjorde att jag tappade kontakten med tomten. För det har jag faktiskt gjort. Jag borde ha haft stegen mer integrerade i altanen så hade det blivit bättre. För övrigt älskar jag min betongaltan. Jo, jag vet att betong inte är helt kosher i miljösammanhang bland annat på grund av sitt enorma koldioxidutsläpp. Men... den behöver inte behandlas på överskådlig framtid. Bara en sån sak. Sen är den ljuvlig att gå på sommartid, varm och skön, och TYST.

Mina gäster har vid flertalet gånger sagt att det känns som att sitta lite utomlands att äta middag där ute, och atmosfären skapas med stor sannolikhet med hjälp av betongaltanen. Den blev dyr som f-n, men som sagt, underbar att vistas på.

Och bara en bild till på min nya "duschvägg" för att jag blev så nöjd, sååå nöjd.

Nu är det bara trappan som ska ytbehandlas för att bli färdig. För övrigt är den en grav kompromiss. Jag behövde space där, något gick fel i planeringen, så traååstegen är alldeles för grunda vilket fakiskt gö att den är lite obehaglig att gå i. I framtiden så blir det sannolikt ett vändande på ho'n. Men just nu så har jag bara vant mig.